Gaat Smart Tenders internationaal?

02 juni 2014

Hoewel het leeuwendeel van mijn werk het begeleiden van Nederlandse bedrijven bij Nederlandse aanbestedingen betreft, komt het ook af en toe voor, dat ik een buitenlandse tender begeleid.

Ongeveer een jaar geleden heb ik een Nederlandse leverancier van meetapparatuur begeleid bij een aanbesteding van de Europese Unie. Het ging om het leveren van zeer nauwkeurige meetapparatuur voor elektriciteit en druk aan een laboratorium in Ghana. De aanbesteding zat zeer complex in elkaar en er werden veel garanties op voorhand gevraagd om op een geldige manier mee te kunnen doen, zoals een forse bankgarantie. Daarmee vergeleken wordt Nederlandse bedrijven door Nederlandse aanbestedende diensten niet echt moeilijk gemaakt.

Een goede maand geleden werd ik benaderd door een vaste klant, een producent van verpakkingsmateriaal, die wilde aanbieden op een Franse tender voor de uitvoering van darmkankeronderzoek. Mijn klant produceert ook de verpakking van het Nederlandse darmkankeronderzoek en af en toe zie ik op TV een spotje met de paarse enveloppen waaraan ik zelf ook nog een beetje meegedacht heb. Onlangs heb ik ook drie weken lang gewerkt aan een Ierse aanbesteding voor het onderhoud, beheer en exploitatie van een stuk snelweg, twee tunnels en een tolplein, samen met een Nederlands, een Iers en een Spaans bedrijf.

Uiteraard doe ik dergelijke begeleidingstrajecten niet alleen. Gelukkig heb ik veel connecties, waaronder mensen met de benodigde talenkennis. In het geval van de Franse tender kon ik een beroep doen op een oud Sogeti collega, die inmiddels ook zo’n 2 jaar zijn eigen bedrijf heeft. Hij heeft enige jaren in Frankrijk een hotel gerund, heeft een Franse vrouw en voedt zijn kinderen tweetalig op. In eerste instantie was het de kunst om in Frankrijk een aantal laboratoria te vinden om samen met mijn klant een aanbieding te doen. Dat is gelukt. De tender loopt nog steeds, want de Franse overheid heeft de indieningstermijn met zo’n 3 maanden verschoven.

Gaat Smart Tenders nu echt internationaal? Voorlopig werkt Smart Tenders gewoon voor Nederlandse bedrijven die een aanbieding willen doen. Maar als zij mee willen doen aan een tender in het buitenland, dan probeer ik met de mensen in mijn netwerk zo goed mogelijk ondersteuning te bieden. In het geval van de Franse tender heeft mijn oud collega het hele aanbestedingstraject nu overgenomen. Binnenkort gaat de aanbieding de deur uit in samenwerking met een uitstekend laboratorium in Frankrijk. Zelf ben ik prima in staat om een aanbieding in het Engels te schrijven en binnen mijn netwerk heb ik native speakers en mensen die Engels hebben gestudeerd, om alle taalfouten eruit te halen. Dat geldt ook voor Frans en Duits. Mochten mensen er wat in zien, dan beschik ik daarnaast nog over een beëdigd tolk/vertaler Grieks, heb ik een oud collega die in Spanje geboren is en heb ik goede kennissen in Zweden. Met andere woorden, ook voor ondersteuning bij een buitenlandse aanbesteding kan ik wellicht iets voor u betekenen.

 

Reactie toevoegen