Regionaal aanbesteden wordt een trend

12 februari 2013

De gemeente Steenwijkerland heeft een regionaal aanbestedingsmodel ontwikkeld om het MKB een eerlijke kans te geven in haar aanbestedingen. Organisaties als MKB Nederland en Bouwend Nederland zijn laaiend enthousiast. In het regionale aanbestedingsbeleid staat een aantal zaken centraal:

  • Lokale ondernemers krijgen een eerlijke kans bij aanbestedingen.
  • Daarbij wordt ook gekeken waar de werknemers wonen.
  • Op die manier wordt lokale werkgelegenheid bevorderd.
  • De gemeente wil transparant handelen en geen ondernemingen voortrekken.
  • Tenslotte kiest de gemeente niet voor de goedkoopste aanbieder, maar voor de opdrachtnemer met de beste visie.

Meervoudig onderhandse procedure

De gemeente kiest voor alle opdrachten onder de aanbestedingsdrempel voor een meervoudig onderhandse procedure. Daarbij worden drie partijen waar de gemeente vertrouwen in heeft direct benaderd. Dat zijn, afhankelijk van de opdracht in principe lokale of regionale partijen. Daarnaast proberen ze altijd één externe partij rechtstreeks te selecteren. Dat houdt het lokale bedrijfsleven scherp. De gemeente geeft nieuwsbrieven uit met aankondigingen van opdrachten. Iedere ondernemer kan zich daarvoor aanmelden. Ook de gemeentelijke website en Twitter worden ingezet. De aanpak sluit prima aan op de Aanbestedingswet: toegankelijkheid voor het MKB, transparantie en proportionaliteit van onderhandse procedures.

Bedrijven moeten wel zelf initiatief nemen, hun interesse kenbaar maken. Dat is een kwestie van gezond ondernemerschap. Registratie voor de aanbestedingsnieuwsbrief is een kleine moeite.

Bron: http://arch-lokaal.nl/architectuur-lokaal-88/

Duurzaamheid

In een eerdere blog vertelde ik al over het aanbestedingsbeleid van de gemeente Nijmegen. Daar wordt maximaal gebruik gemaakt van de zogenaamde duurzaamheidsladder. Door eisen te stellen aan de maximale CO2 uitstoot voor een opdracht kan het regionale bedrijfsleven worden bevoordeeld ten opzichte van partijen die voor de betreffende opdracht veel kilometers zouden moeten maken. In Nijmegen staan ze op het standpunt dat ze daarmee niet discrimineren. Het staat ieder bedrijf in de rest van Nederland vrij om een pandje in Nijmegen te huren en van daaruit de opdracht uit te voeren.

Ook in Nijmegen worden opdrachten onder de aanbestedingsdrempel volgens de meervoudig onderhandse procedure aanbesteed. De gemeente organiseert regelmatig bijeenkomsten voor het lokale bedrijfsleven om de relatie te versterken en meer toegankelijk te zijn. Ondernemers kunnen zich presenteren bij de afdeling Inkoop, zodat ook zij in de toekomst benaderd kunnen worden om zich in te schrijven voor een opdracht.

 

Vond u dit artikel interessant? Deel het in uw sociale netwerk via de links onderaan deze webpagina.

 

Reactie toevoegen