Hoe Smart Tenders in 2 jaar een bloeiend bedrijf werd

06 januari 2014

Smart Tenders bestaat inmiddels 2 jaar en is een gevestigde naam in de markt. Google je op “Hulp bij aanbestedingen” of een soortgelijke zoekterm, dan vind je Smart Tenders al snel. Smart Tenders heeft bijna 50 opdrachtgevers en draait een hele mooie omzet. Laatst kreeg ik van mijn accountant de complimenten. Smart Tenders was het beste startende bedrijf in zijn bestand.

Ontslag, en wat nu?

In november 2011 kreeg ik van mijn toenmalige werkgever te horen, dat er gereorganiseerd moest worden en dat ik ontslagen was. Ik was toen 55 jaar en dat is middenin de crisis een lastige leeftijd om werkloos te raken. Ik benaderde een paar re-integratiebureaus om mijn opties te bespreken en dat gaf me weinig hoop op een nieuwe baan. De sollicitaties die ik deed, gaven mij alleen maar negatieve energie en mijn lieve vrouw had het spookbeeld van een werkloze echtgenoot, die op de bank TV zou gaan zitten kijken terwijl zij het hartstikke druk had in haar massagepraktijk.

Het idee

Halverwege december besloot ik om een eigen bedrijf te beginnen. Het enige waar ik qua werkervaring serieus mee aan de slag kon was bidmanagement. Dat had ik tenslotte al 10 jaar gedaan bij mijn voormalige werkgever. Ik had alle fouten wel een keer gemaakt en daar had ik ook van geleerd. Als ik op internet ging zoeken naar bedrijven die het ook deden, dan telde ik er hooguit een stuk of 15. Ik had dus wel een niche te pakken.

De voorbereiding

Voortvarend ging ik aan de slag met mijn website. Daarvoor hoef je niet of nauwelijks te investeren. Er zijn aanbieders genoeg van webruimte en bijbehorende online tooling. Parallel daaraan benaderde ik vrijwel iedereen die ik kende via LinkedIn om een connectie te maken. Op 5 januari ging ik naar de Kamer van Koophandel om Smart Tenders in te schrijven. Verder werd ik lid van de Bedrijfskring Lelystad en via de KvK kreeg ik voor bijna geen geld een begeleidingstraject aangeboden voor startende ondernemers: “Ik start Smart”. Ik was lekker bezig en ik kreeg er behoorlijk veel energie van. Maar klanten had ik natuurlijk nog niet.

Netwerken

Om aan klanten te komen ging ik naar elke netwerkbijeenkomst en bedrijfspresentatie die er in de buurt werd georganiseerd. Allemaal met borrels erbij. Ook ging ik naar de Open Koffie. Mijn agenda was nog leeg, dus ik had er alle tijd voor. Maar voor mij werkte het niet. Iedereen aan wie ik mijn dienstverlening wilde verkopen moest ik omstandig uitleggen wat bidmanagement precies is. En had ik mijn verhaal gedaan, dan moest ik natuurlijk maar afwachten wanneer zo iemand eens een keer mee zou doen aan een aanbesteding. En ondertussen dat contact maar warm zien te houden. Kortom, netwerken moet je gewoon doen voor de gezelligheid, maar verwacht er niet teveel van.

Netwerken met je concurrent

Op basis van mijn netwerkervaring kreeg ik het wel een beetje benauwd. Als het zoveel moeite zou gaan kosten om aan klanten te komen, dan zou ik in mijn handjes mogen knijpen als ik er na een paar maanden 2 of 3 zou hebben. En stel je dan de theoretische mogelijkheid eens voor, dat ze me tegelijkertijd zouden vragen om hun aanbestedingstraject te begeleiden. Dan zou ik “Nee” moeten zeggen tegen een van die moeizaam geworven klanten. En daarmee zou ik die klant ook direct verliezen. Dus ik ging op zoek naar een concurrent, om te kunnen uitwijken als me dat zou overkomen. Die concurrent was Cinfield. Cinfield was op dat moment een paar jaar bezig en eigenlijk zaten zij meer met het probleem dan ik. Ze hadden meer werk dan ze aankonden en waren blij dat ze wat werk naar mij konden uitbesteden. En zo ontstond er een zeer prettig partnership met Cinfield, dat nog steeds bestaat. Uiteraard moest ik me wel bewijzen, maar gelukkig wonnen we de eerste de beste aanbesteding, dus de samenwerking werd beklonken. Zelf werd ik ook benaderd door TenderSucces, voor een soortgelijke regeling. Ook met TenderSucces onderhoud ik nog steeds contact en wisselen we werk uit.

Bloggen

Tegelijk bleef ik wel bezig met het uitbouwen van mijn eigen contacten en het opbouwen van een eigen klantenbestand. In februari schreef ik een e-boek over bidmanagement en stelde dat via mijn website gratis ter beschikking. Iedereen die het downloadde was een potentiële klant. In mei begon ik met bloggen op blog.smarttenders.nl. In het begin liep dat nog geen storm, maar ik dwong mijzelf om ongeveer eens per twee weken een nieuw artikel te schrijven en daar dan heel veel lawaai over te maken in allerlei groepen op LinkedIn. Het bloggen leidde er ook toe, dat Smart Tenders steeds beter gevonden werd in Google.

Opbouw van het klantenbestand

In september begonnen bedrijven mij spontaan te bellen. Sindsdien kon ik in principe ook rondkomen van de opdrachten die ik zelf geworven had. Het werk dat via Cinfield binnenkwam was nu niet meer noodzakelijk om te overleven, maar uiteraard zeer welkom. Over heel 2012 schreef Smart Tenders een mooie winst en ook 2013 werd een fantastisch jaar. In 2013 kwamen er zoveel opdrachten binnen, dat ik er een paar kon uitbesteden aan Cinfield. Dat gaf een geweldig gevoel en dat was uiteraard ook heel goed voor de onderlinge relatie. Hoe je het ook wendt of keert, Cinfield had natuurlijk ook een concurrent in de benen geholpen en ik was blij dat ik wat terug kon doen.

Successen

In de twee jaar van het bestaan van Smart Tenders hebben we veel successen kunnen vieren. De klanttevredenheid is hoog en we winnen ongeveer 60% van de aanbestedingen waar we bij betrokken zijn. De expertise die we opdoen in verschillende branches maakt dat we steeds vaker met originele ideeën kunnen komen om de aanbiedingen van bedrijven onderscheidend te maken. 2014 is begonnen met 4 gelijktijdig lopende opdrachten en de vooruitzichten op nog minstens 3 behoorlijke trajecten. Zoals het er nu uitziet wordt ook 2014 een heel goed jaar. Ik wens u als lezer ook veel succes voor het komend jaar en uiteraard zie ik u graag als nieuwe klant.

Vind u dit artikel interessant? Deel het in uw sociale netwerken via de links onderaan deze webpagina.

 

Reactie toevoegen